Ήχος και Θόρυβος

  • Ο ήχος μετριέται με δύο μεταβλητές: α) την ένταση και β) το ύψος
  • Η ένταση του ήχου (ή αλλιώς στάθμη του ήχου) μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB)
  • Το ύψος του ήχου εξαρτάται από τη συχνότητα (δονήσεις ανά δευτερόλεπτο) που μετριέται σε Χερτζ (Hz)
  • Θόρυβος είναι ο ανεπιθύμητος & ενοχλητικός ήχος που προκαλεί δυσφορία ή αναστάτωση φυσιο-ψυχολογική

Ανάγκη Αξιοποίησης Συστημάτων Ηχομόνωσης & Ακουστικής

Πώς μεταδίδεται ο ήχος;

Ο ήχος μεταδίδεται με τη μορφή ακουστικού κύματος προς όλες τις κατευθύνσεις και μέσα από οποιοδήποτε υλικό (αέριο, υγρό ή στερεό) – όχι όμως στο κενό (για παράδειγμα: στο «κενό αέρα» των ηχομονωτικών τζαμιών).

Στον αέρα το ακουστικό κύμα είναι διαταραχή (αυξομείωση) της πίεσης και μεταφέρεται μέσω των μορίων του αέρα.

Η διαταραχή αυτή προκαλείται από οτιδήποτε προκαλεί βίαιη κίνηση του αέρα που βρίσκεται δίπλα του (το στόμα μας, η εξάτμιση του αυτοκινήτου, η μεμβράνη του ηχείου, ο τοίχος που δονείται από ένα σφυρί, η οροφή που δονείται από ένα πλυντήριο κλπ).

Αποτελέσματα ηχητικού κύματος

Αυτό που «ακούει» το αυτί μας είναι τα μόρια του αέρα που κτυπούν το ακουστικό μας τύμπανο και το δονούν.

Τα ακουστικά κύματα προκαλούν δονήσεις όχι μόνο στο τύμπανο του αυτιού μας, αλλά και στα δομικά στοιχεία (τοίχοι, πατώματα, οροφές) στα οποία προσκρούουν.

Το δονούμενο δομικό στοιχείο με τη σειρά του μεταφέρει την δόνηση στα μόρια του αέρα του παρακείμενου χώρου και αυτό συνεχίζεται μέχρι να χαθεί όλη η ακουστική ενέργεια (η οποία διαρκώς εξασθενίζει καθώς ο ήχος μετακινείται μέσα στην ύλη).

Κατηγορίες ήχου και αντιμετώπιση τους

Οι κύριες κατηγορίες είναι ο αερόφερτος ήχος και ο κτυπογενής.

Για να λύσουμε προβλήματα θορύβου, πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε το είδος του ήχου: αερόφερτος ή κτυπογενής.

Αερόφερτος ήχος
Ορισμός

  • Αερόφερτος ήχος είναι ήχος που βγαίνει στον αέρα από την ίδια την ηχητική πηγή. Για παράδειγμα: θόρυβος από τα αυτοκίνητα στο δρόμο, από την τηλεόραση στο απέναντι μπαλκόνι, από το ραδιόφωνο του διπλανού διαμερίσματος, οι ομιλίες από τον πάνω όροφο, το μωρό που κλαίει στον κάτω όροφο κ.ά.

Πως μεταδίδεται;

  • Ο αερόφερτος ήχος μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα. Όταν συναντά έναν τοίχο, προκαλεί τη δόνηση του τοίχου, ο οποίος με τη σειρά του μεταδίδει τον ήχο στον αέρα του γειτονικού χώρου. Ο αερόφερτος ήχος μεταδίδεται επίσης και μέσα από οδούς διαρροής (τρύπες, χαραμάδες, ρωγμές κλπ)

Πως αντιμετωπίζεται;

  • Ο αερόφερτος θόρυβος αντιμετωπίζεται με χρήση ηχοαπορροφητικών υλικών, με αύξηση του βάρους των δομικών στοιχείων, με σφράγιση των οδών διαρροής κ.ά.

Κτυπογενής ήχοςΟρισμός

  • Κτυπογενής ήχος είναι ο ήχος που προκαλείται από κτυπήματα (δονήσεις) στην κατασκευή. Για παράδειγμα: βάδισμα με τακούνια στο δάπεδο ή τη σκάλα, σύρσιμο επίπλων, δυνατό κλείσιμο της πόρτας, υδραυλικοί θόρυβοι σε σωλήνες νερού και κεντρικής θέρμανσης, τα πλυντήρια ρούχων, κάρφωμα σε τοίχο, κίνηση ασανσέρ κ.ά.

Πως μεταδίδεται;

  • Οι κτυπογενείς θόρυβοι μεταφέρονται ως δονήσεις μέσω των μορίων της ύλης της κατασκευής και μεταδίδονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τους αερόφερτους ήχους

Πως αντιμετωπίζεται;

  • Οι κτυπογενείς θόρυβοι αντιμετωπίζονται με ελαστικά και αντικραδασμικά υλικά τα οποία απομονώνουν τα διαδοχικά δομικά στοιχεία και διακόπτουν ή δυσχεραίνουν την μετάδοση των δονήσεων
  • Ακόμα πιο αποτελεσματική είναι η απομόνωση στην πηγή του θορύβου ώστε να μειώνεται η ένταση του «κτυπήματος» (για παράδειγμα: αντιδονητική έδραση μηχανών, ελαστική ανάρτηση ηχείων κ.ά.)

Ηχοαπορρόφηση και ηχομόνωση

Όταν το ακουστικό κύμα πέσει στην επιφάνεια κάποιου δομικού στοιχείου (τοίχος, πόρτα, δάπεδο, οροφή κλπ), τότε η ενέργεια που μεταφέρει διαχωρίζεται:

A. Ένα μέρος της ανακλάται και ως ανακλώμενος ήχος αυξάνει την ένταση μέσα στο χώρο
B. Ένα μέρος της απορροφάται στην ύλη του δομικού στοιχείου και την δονεί («στερεόφερτος ήχος») μέχρι να απορροφηθεί μετατρεπόμενη σε θερμική ενέργεια
C. Το υπόλοιπο ακουστικό κύμα διαπερνά το δομικό στοιχείο και συνεχίζει ως μεταδιδόμενος ήχος

Ηχοαπορρόφηση

  • Ο ανακλώμενος ήχος είναι γενικά ανεπιθύμητος επειδή οι διαδοχικές ανακλάσεις πολλαπλασιάζουν τις πηγές του ήχου, αυξάνουν την ένταση του, δημιουργούν αντήχηση και αλλοιώνουν το μεταδιδόμενο σήμα (μουσική, ομιλία κλπ)
  • Έτσι, η ανάκλαση του ήχου πρέπει να ρυθμίζεται ή να εξαλείφεται, δηλαδή να γίνεται ηχοαπορρόφηση
  • Όσο πιο σταθερή, λεία και επίπεδη είναι μια επιφάνεια, τόσο εντονότερη είναι η ανάκλαση
  • Τη μείωση της ανάκλασης την πετυχαίνουμε επενδύοντας τις επιφάνειες με ηχοαπορροφητικά υλικά
  • Τα ηχοαπορροφητικά υλικά παγιδεύουν τα κινούμενα μόρια αέρα στις κυψελλίδες τους, όπου καθώς συγκρούονται στα ελαστικά τους τοιχώματα, η κινητική τους ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα και τελικά ακινητοποιούνται

Ηχομόνωση

  • Η ηχομόνωση αερόφερτου ήχου έχει στόχο να μειώσει την ένταση του μεταδιδόμενου ήχου, δηλαδή να παρεμποδίσει τη διάβαση της διαταραχής διαμέσου του δομικού στοιχείου.

Η διάβαση μπορεί να παρεμποδιστεί με πολλούς τρόπους, όπως:

  • Αύξηση της μάζας (επιφανειακό βάρος) του στοιχείου, ώστε να απορροφάται περισσότερη κινητική ενέργεια μέχρι να φτάσει στην άλλη πλευρά δηλ. κατασκευή με πολλαπλά στρώματα και διάκενα που περιέχουν ηχοαπορροφητικό υλικό, ώστε να αυξάνονται οι απώλειες ενέργειας (για παράδειγμα: τούβλο + κενό + ηχοαπορροφητικό + γυψοσανίδα)
  • Παρεμβολή βισκοελαστικών υλικών τα οποία απορροφούν ταχύτερα περισσότερη ενέργεια

Γιατί τα προϊόντα Teknofon είναι τα καλύτερα ηχοαπορροφητικά;

Τα προϊόντα του παγκοσμίου φήμης ομίλου παραγωγής συστημάτων ηχομόνωσης & ηχοαπορρόφησης Recticel, καθώς και όλη η γκάμα των συναφών προϊόντων Teknofon, διανέμονται σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής από την GreenPro Materials.

  • Τα προϊόντα Teknofon παράγονται από ειδική ποιότητα αφρώδους εύκαμπτης πολυουρεθάνης με ομοιογενή μάζα και βέλτιστη αναλογία κλειστών & ανοιχτών κυψελίδων για υψηλή ηχοαπορροφητική απόδοση
  • Ως προς την επιφανειακή διαμόρφωση, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ της μικρής αυγοθήκης, της μεγάλης αυγοθήκης, της πυραμίδας, του λαβύρινθου, του επίπεδου με καρώ σχέδιο και του επίπεδου επικαλυμένου με φιλμ αλουμινίου
  • Ως προς την απόδοση τους, η επιλογή γίνεται βάσει του συντελεστή ηχοαπορρόφησης του κάθε προϊόντος, που αντιπροσωπεύει το ποσοστό της απορρόφησης σε έξι αντιπροσωπευτικές συχνότητες: